Den fattige studerende

Sandi_høvundamynd .jpeg

Sandi Rizvić

Danske Studerendes Fællesråd - DSF

Medlem af DSF’s forretningsudvalg
International Officer

Borgný_høvundamynd.JPG

Borgný Súsonnudóttir Hansen

MFS 

Ráðslimur 

Altjóða skrivari

Nok timer i døgnet

Allerede i løbet af introugen på studiet bliver vi studerende flere gange mindet om, at studiet er “en fuldtidsbeskæftigelse”. Vi skal følge den skemalagte undervisning og ellers disponere vores resterende tid med læsning og opgaveskrivning, så det svarer til en gennemsnitlig fuldtidsarbejdsuge. Men modsat personer med et fuldtidsarbejde, så er mange studerende tvunget til at have et arbejde ved siden af deres fuldtidsstudie for at få hverdagen til at hænge sammen. 

 

Men som studerende ved vi, at vores hverdag ikke slutter her. Foruden fritid, som alle har brug for, så er en helt nødvendig del af næsten alle menneskers liv at være en del af sociale fællesskaber. Og for studerende er det endnu vigtigere at være en del af det sociale fællesskab på studiet sammen med sine medstuderende. Sammen lærer man at gå fra elev til studerende, man får et tilhørsforhold og nogen at vende udfordringerne med, og man falder i mindre grad fra sit studie, hvis man ikke føler sig ensom.

 

Men når mange studerende føler sig tvunget til at arbejde ved siden af studiet, hvordan skal man så nå alle de andre ting?

Rækker økonomien?

Nordea laver med jævne mellemrum en udregning af et gennemsnitsbudget for en studerende i Danmark. SU’en i Danmark er en af de højeste i verden, og studerende i Danmark får mere om måneden end studerende på Færøerne. Alligevel viser undersøgelsen fra Nordea gang på gang, at budgettet for en studerende på SU, efter at alle faste udgifter er trukket fra, går cirka 3000 kr. i underskud. Og det er helt uden, at man også får sat penge af til uforudsete udgifter, som akut tandlægebesøg eller reparation af det skæve cykelhjul. 

Underskuddets størrelse kan kun formodes at være endnu større på Færøerne, hvor man får mindre udbetalt om måneden, og hvor husleje- og dagligvarepriserne er større.

Det færøske universitets trivselsundersøgelse fra 2019 pointerede, at færøske studerende arbejder i gennemsnit 17,5 timer om ugen og flere udtalte at være tvunget til at arbejde mere end 30 timer om ugen for at økonomien skulle hænge sammen. 

 

Det betyder, at SU og Studni for de fleste studerende ikke er i nærheden af at kunne dække det helt basale månedlige behov. Hvad gør man så? Måske man er født heldig og har forældre, der kan dække ens underskud. Det er desværre ikke alle, der er så heldige, og så er de tvunget til at arbejde ved siden af fuldtidsstudiet for at komme igennem hverdagen. Alternativt er der også mulighed for at optage lån, som tit efterlader studerende med en ret stor gæld på den anden side af studiet. Det er ikke ideelt. 

 

Studiejob

Når vi studerende leder efter det første arbejde i løbet af vores uddannelse, ønsker rigtig mange, at det er studierelevant. På den måde kan undervisningstimerne forbindes med noget praktisk samtidig med, at der kan tjenes lidt penge ved siden af studiet. Det er dog ikke nemt at finde studierelevante studiejobs, og der er stor rift om dem. 

Et mindre studierelevant fritidsjob er derfor ofte den eneste udvej, hvis økonomi ikke rækker. Der er også dem, der bare har lyst til at lave noget andet end kun studierelevante ting og samtidigt tjene lidt ekstra. Det er helt op til den enkelte. Problemet opstår dog, når rigtig mange studerende er direkte tvungne til at tage det første job, de kan finde. Det er ikke for at sige, at det ene arbejde er bedre end det andet. Men det er kritisabelt, at fuldtidsstuderende tvinges til at arbejde frem for selv at vælge det til.

 

Der er ikke nok timer i døgnet

Så nej. Det er naturligvis ikke muligt for den gængse studerende at nå at være en flittig studerende, engagere sig i det sociale og have tid til familie, venner og fritidsinteresser, hvis man samtidigt skal arbejde over 20 timer hver uge. Noget må naturligvis ryge i svinget, og det er sjældent, man fravælger at have råd til mad. Så her ryger tiden til fordybelse i studiet og de sociale relationer desværre alt for ofte i anden række. 

Det burde ikke være sådan.

 

Når man har en tydelig forventning om, at studerende studerer på fuld tid, så burde det også gengældes med, at de basale leveomkostninger bliver dækket. Er det ikke det mindste, vi kan gøre?

Grein úr Fjølnir 2021. Les blaðið her.